Sajtóközlemény

EU-támogatással fejlesztenek a magyar-horvát határ mentén- A NEMZETI FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG SAJTÓKÖZLEMÉNYE, 7 május 2010

Aláírták a magyar-horvát határ mentén megvalósuló, határon átnyúló együttműködési program újabb három nyertes pályázatának támogatási szerződését május 6-án a Zala megyei Zalacsányban. A Magyarország–Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2007 és 2013 között összesen több mint 46 millió euró uniós forrást fordíthatnak a két ország pályázói az intenzív társadalmi-gazdasági kapcsolatok erősítésére, valamint a határon átnyúló együttműködés fejlesztésére.

A Magyarország–Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program első pályázati felhívásának keretében 42 pályázat nyert európai uniós támogatást az elmúlt év végén. A magyar és horvát partnerek együttműködésében megvalósuló projekteknek megítélt közösségi támogatás mintegy 3,4 milliárd forint volt. A tegnapi napon újabb 3 nyertes projekt támogatási szerződésének aláírására került sor, 5 fejlesztést pedig a projektgazdák be is mutattak.

A Magyarország–Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program most bemutatott pályázatai között szerepel többek között egy, a kerékpáros-, a vízi- és a lovas turizmusra, valamint a túrázásra fókuszáló regionális turisztikai termékterv kidolgozása a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának vezetésével. A projekt célja a határ menti régió turisztikai koncepciójának kidolgozása, egy földrajzi információs rendszer felállítása, valamint a térség átfogó turisztikaimarketing-stratégiájának megalkotása is.

A 42 támogatott projekt egyike a magyarországi Tótszerdahely Község Önkormányzata és a határ túloldalán Međimurske vode d.o.o. együttműködésével megvalósuló, mintegy 4 500 főt érintő szennyvízprogram, amelynek részeként Podturen településen komplett szennyvíztisztító telepet építenek, Tótszerdahelyen pedig korszerűsítik a meglévő – a szomszédos Becsehely és Tótszentmárton igényeit is kiszolgáló – szennyvíztisztító telepet.

Ugyancsak a magyar–horvát határon átnyúló program keretében, európai uniós támogatással, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetésével folytatódhat a 2004–2006-os időszakban megvalósított DRAVIS-projekt, amelynek célja, hogy újszerű technológiák és megoldások bevezetését segítse a katasztrófavédelem területén a Dráva mentén.

A zalacsányi rendezvény résztvevői megismerhették a két magyar és két horvát iskola együttműködésével megvalósuló, „Zrínyi nyomában” címet viselő projektet is. Célja a Mura vidékén élő diákok identitásának megerősítése, a hagyományok megőrzése és az oktatási intézmények közötti kapcsolatok fejlesztése, többek között az iskolák közös nyelvi tanfolyamaival, sport- és tanulmányi versenyeivel és más közös programjaival.

Uniós támogatást nyert a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ vezetésével meg¬valósuló projekt is, amelynek célja magyar és horvát szakértők bevonásával meghatározni a határon átnyúló munkaerő-piaci együttműködés lehetséges területeit.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program következő pályázati felhívása várhatóan 2010 május végén/június elején jelenik meg. További információk a Programról a http://www.hu-hr-ipa.com címen szerezhetők.

Első sajtóközlemény, Csáktornyai konferencia
2015. augusztus 11.

A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Együttműködés Napját  http://www.ecday.eu  idén szeptember 10-én egy nagyszabású konferenciával ünnepli a horvátországi Csáktornyán.
részletek »

Három Folyó=Egy Cél - Sajtótájékoztató
2015. április 28.

A  Három Folyó=Egy Cél , a tájrehabilitáció és a biodiverzitás megőrzése egy határon átnyúló bioszféra rezervátumért című együttműködési projekt keretében sajtótájékoztatóra kerül sor 2015. április 28.-án.
részletek »